3 gyakori szoptatási tévhit és bevált szoptatási tanácsok helyette

Szerző:

 

 

Rengeteg szoptatási tévhitet lehet hallani egy frissen szült anyukának, akár már a szülés előtt is. A rokonok, barátok, és még a gyerekorvos is időnként nagyon káros tanácsokat adhat, ami egy tapasztatok nélküli anyukának bizonytalanságot, és később akár visszafordíthatatlan eredményeket okoz, aminek következtében nem fog tudni szoptatni.

 

 Szoptatási tévhit 1: Szoptatni mindenki ösztönösen tud

  

Ez az egyik legkárosabb szoptatási tévhit, mert az anyában az a tévképzet alakulhat ki, hogy egyedül is boldogulnia kell, hisz szoptatni mindenki tud. Így nem kér, vagy nem kér időben segítséget.

Tény: Van, akinek simán megy, de a legtöbb anyának a szoptatást is meg kell tanulni. Ráadásul idő kell, amíg a baba és a mama összeszokik. A szoptatás az első napokban lehet fájdalmas, lehet nehéz, vagy kellemetlen, meg kell találni a megfelelő pozíciót, ami az anyának is kényelmes, és a baba is ki tudja szívni a számára értékes anyatejet. Ez időigényes feladat, ami sok türelmet és energiabefektetést igényel. Van, akinek sok teje van, van, akinek szaporítani kell, de bízz benne, hogy Te is tudod szoptatni a babád.

Szoptatási tanács: Ha bármilyen kérdés, vagy nehézség merül fel, érdemes azonnal, késlekedés nélkül szoptatási tanácsadó vagy laktációs szaktanácsadó segítségét kérni. A mellre tételt, szoptatási technikát érdemes egy tanácsadó segítségével csiszolni. Ők képzettek, a szoptatás minden csínját-bínját ismerik, tapasztaltak, és szívesen segítenek a friss anyukáknak. Annál is inkább, mert ők telefonon, emailen és személyesen is vállalnak tanácsadást. Megtalálod őket az IBCLC.hu oldalon és a La Leche Liga honapján. Ha bármilyen kérdésed felmerül, akár a szülés előtt is, hívd őket bizalommal.

Akit személyesen is tudok ajánlani közülük: Sahraoui Sid Aliné Schäffer Erzsébet – Böbe, aki csecsemő- és gyermekszakápoló is, és egy igazi szoptatási „guru”.

  

Szoptatási tévhit 2: Nem elég jó a tejed/vizes a tejed, adj inkább tápszert

  

Ez a szoptatási tévhit is az anya önbizalmát veti vissza, és az egyébként is bizonytalan anyukát sodorja kételyek közé. Egyenes következménye a kizárólagos tápszerrel táplálás.

Tény: A anyatej összetétele nem állandó, folyamatosan változik, a baba fejlődéséhez, szükségleteihez igazodik. A baba születése után közvetlenül már néhány csepp kolosztrumot (előtejet) fogyaszthat, ami sűrűbb. sárgás színű tej. Később, a tej belövellését követően először hígabb vízszerű tejhez jut a baba (ezt nevezik szomjoltó tejnek, vagy első tejnek), majd ennek ürülését követően az anyatej sűrűbbé válik, és a baba kalóriadúsabb tejet szopizhat (hátsótej).

Szoptatási tanács: Ami biztos: A babádnak a te tejed a legjobb. Szoptass akkor, és annyit, amikor és amennyire a babádnak szüksége van. Az anyatej sokkal jobb a babának, mint a mesterséges táplálás, nem véletlen, hogy a WHO 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálást javasolja.

 

 Szoptatási tévhit 3: 20 percnél többet nem szabad szoptatni egyszerre

  

Aki bedől ennek a szoptatási tévhitnek, annak a babája éhes maradhat.

Tény: A babák szopási szokásai változnak. Lehet, hogy egy 1-2 hetes csecsemő kerek egy órát tölt a mellen, mert ennyi időre van szüksége, hogy jóllakjon. Egy 3-4 hónapos baba pedig 20 perc alatt végez, vagy akár gyorsabban.

Szoptatási tanács: A baba jelezni fogja, ha eleget evett. Elengedi a mellett vagy jólakottan elalszik. 20 perces szabály viszont nincs, mindig a baba aktuális igényeit kell az anyának figyelembe vennie.

Ha tetszett a szoptatási tévhitekről szóló cikk, kövess még több tartalomért:

A cikk szerzője:
dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

 Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is