A BLW hozzátáplálás alapjai

Szerző:

Van egy hazánkban is egyre népszerűbb irányzata a babák hozzátáplálásának, amelyet egyre többen követnek: ez a BLW hozzátáplálás.

 

Mi az a BLW hozzátáplálás?

 

A BLW, a baby led weaning kifejezés rövidítése, amelyet gyakran igény szerinti falatkás hozzátáplálásnak neveznek. A BLW szerint a baba az első perctől kezdve önállóan kóstolgat, és a kis kezeivel ismerkedik meg az ételek állagával.

 

Mitől más a BLW mint a hagyományos hozzátáplálás?

 

A BLW-s baba maga teszi a falatkákat a szájába az elejétől fogva, ezzel kontrollálva, hogy mit és mennyit eszik. Eleinte lehet, hogy csak az eszközöket fedezi fel, és nem is kóstolja meg az ételeket.

A BLW-s baba legfőbb tápláléka egy éves koráig az anyatej, és az étkezéseivel kapcsolatban nem is törekszünk azok kiváltására, mint a hagyományos hozzátáplálás során.

A BLW nem az életkorhoz, hanem a baba fejlettségéhez köti a hozzátáplálás indulását, ami kb. a baba 6-9 hónapos kora között következik be.

A BLW-s babák nem pürét kapnak, hanem ugyanazt eszik, mint a család többi tagja. Ebben az esetben az anya nem főz külön a babának, hanem a család számára főz egészséges, baba kompatibilis ételeket, amiket az apróság is akkor eszik, amikor mi felnőttek asztalhoz ülünk.

A falatkákat eleinte olyan darabkákra kell vágni, amit a baba a kezébe tud venni, és türelemmel ki kell várni, amíg hajlandó azt a szájába helyezni. Tehát a babát nem etetjük, hanem Ő maga eszik.

A családi közös étkezések közben ülhet az ölünkben vagy az etetőszékben, és az étkezés után a baba alatt jó sokat kell takarítani, mert az apró kezek közül a földre is jut jópár falat.

Ha többet szeretnél tudni a BLW-ről akkor az alábbi forrásokat ajánlom szeretettel:

A BLW hozzátáplálás alapjai 

Felhasznált források és ajánlások BLW hozzátáplálás témában:

BLW hozzátáplálás témájú blogok, interjúk:

BLW hozzátáplálás témájú honlapok:

BLW hozzátáplálás téma a Facebookon:

BLW hozzátáplálás témámjú Facebook csoport:

A hagyományos hozzátáplálásról olvashatsz A hozzátáplálás alapjai című cikkben, a hozzátáplálás kezdeti dilemmáiról, pedig a Hogyan kezdd el a hozzátáplálást magabiztosan? című cikkben.

Még több tartalomért kövess itt is:

A cikk szerzője:
dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is