A császármetszés utáni felépülés lépései

Szerző:

Az Így készülj fel a császármetszésre című bejegyzésben a császármetszésre felkészülés lépéseit mutattam meg Neked, most megmutatom, hogyan tudod a császármetszés utáni felépülést gyorsítani.  

Császármetszés utáni felépülés – a kórházban

 

Az első felállás

A császármetszés utáni felépülés első lépése a felállás. Ha túl vagy a műtéten, és letelt a 6 (vagy 12) óra, akkor bizony fel kell kelni. Ehhez alapjáraton érkezik segítség, ha esetleg nem, akkor kérj segítséget, mert lehet, hogy egyedül elsőre nem fog menni. Kapsz fájdalomcsillapítót, de biztosan lesznek fájdalmaid. A 9 hónap alatt nagyra nőtt pocakodban épp visszarendeződő szerveid a felállás pillanatában rázuhannak a sebedre. Szóval az biztosan nem lesz kellemes. Az emlékek majd megszépítik (vagy nem) hiszen ott lesz a babád, akivel már rég szerettél volna találkozni. De azért erre is jó felkészülni, maximum pozitív csalódás ér, hogy Neked nem is fáj annyira. Napról napra, és hétről hétre jobb lesz. Ehhez biztosan szükséged lesz tornára.  

Torna császármetszés után

Szülés után optimális esetben a gyógytornász, aki szülést követően meglátogat, ad majd egy rövid gyakorlatsort, amit már fekve is elkezdhetsz végezni az első 6 órában. Az első felállás után naponta többször érdemes majd gyakorolnod. Ha nem megy hozzád gyógytornász, akkor pedig Te magad keress rá Youtube-on vagy tölts le e-bookot vagy applikációkat a témában. Magyar nyelven a Császárvonal, és a Császárosanyuka.hu oldalak lesznek segítségedre.  

Evés-ivás császármetszés után

Ebben az esetben érdemes a kórházi konyhára bízni magad, véletlenül se igyál szénsavasat, vagy egyél olyat, ami felfúj, mert az is fájni fog. Igyál sok folyadékot.  

A baba ellátása

Kérj segítséget a baba ellátásához. Remélem, hogy egyre több olyan kórház lesz, ahol a szülés után az apa nem látogatónak számít, és a lehető legtöbb időt tudja veletek tölteni császár után is, mert nehéz lesz ellátni a nagy seb miatt a babát.  

Mellre helyezés

A császárral szült anyák esetén nagyon fontos, hogy megfelelő segítséget kapjanak a szoptatáshoz. A babának minél hamarabb mellre kell kerülnie. A nagy vágás miatt lehet, hogy nehéz lesz kényelmes szoptatási pozíciót találni.

Ha nem kapsz megfelelő segítséget, vagy bármilyen nehézséged adódik, érdemes felkeresni egy szoptatási tanácsadót, vagy laktációs szaktanácsadót. Ezt már a kórházban megteheted (sőt már a szülés előtt is). Hívd fel valamelyiküket, kérd, hogy menjen be a kórházba, vagy amint hazaértek látogasson meg Titeket. Megtalálod őket a La Leche Liga és az IBCLC.hu oldalon.

szoptatással kapcsolatban sok tévhit kering, amiről már írtam korábban, ezek egy része a császármetszéshez kapcsolódik.

Szerencsére császármetszés után is lehet szoptatni, meg fog indulni a tejed, és akár évekig is képes leszel anyatejet adni a babádnak. Az viszont lehet, hogy az első napok, hetek nehezen indulnak, de tarts ki, és mielőbb kérj segítséget!  

Császármetszés utáni felépülés – otthon 

A császármetszés utáni felépülés jellemzője, hogy a fizikai regenerálódás már a műtét után azonnal megindul, és tényleg napról napra könnyebb lesz.

A varratszedésre általában pár nappal vagy egy héttel a szülés után kerül sor, abban az esetben, ha nem felszívódó varratot kapsz. Hüvelyi szülés esetén a gyermekágy időtartama kb. 6 hét, császár után a teljes felépülés ennél jóval tovább tart. A heg teljes gyógyulása 1 év, ezért érdemes megkönnyíteni a testünk dolgát, és időt szánni a támogatására.  

A császármetszés utáni heg kezelése

A császáros heget kezelni és folyamatosan figyelni kell. Az orvosod ír fel rá krémet vagy gélt, ami halványítja majd a heged.

Ha a heged begyullad, szétnyílik, gennyes váladék ürül vagy belázasodsz, azonnal konzultálj az orvosoddal.  Ha már begyógyult a sebed, indulhat a hegmasszázs. A seb gyógyulását az orvos fogja megállapítani, ha jóváhagyta, akkor kezdheted:

Erről is találsz hasznos infókat a Császárvonal appban és a Csaszarosanyuka.hu oldalon is.

 

Császármetszés utáni torna

 

A császármetszés után kerülni kell a hirtelen mozdulatokat, amik hátráltatják a gyógyulásod, de érdemes valamilyen speciális tortát végezned, eleinte otthon.

A császármetszés utáni felépülés kulcsa a rendszeres mozgás. Folytathatod a kórházban elkezdett tornát, és a gyermekágy letelte után elkezdheted pl. a Gyerünk Anyukám szülés utáni regeneráló tornáját, vagy belevetheted magad a Love your belly módszerébe is, amivel a szétnyílt hasizmod (rectus diastasis) hozhatod helyre, és a pocid újra formába.

a császámetszés utáni felépülés lépései 

Lelki regenerálódás császármetszés után

 

A szülés nem csak a Te életedben lesz meghatározó élmény, hanem az egész család életében. Szülés után nem csak fizikailag kell regenerálódni, hanem a szülés élményét, ami veled történt, azt lelkileg is fel kell dolgozni.

Lehet, hogy pontosan olyan szülésed volt, amilyet elképzeltél magadnak, és akkor ez nem lesz olyan nehéz, de az is lehet, hogy nem az elvárásaidnak, elképzeléseidnek megfelelően történtek az események. Ha hónapokig (vagy akár évekig) a szüléseddel kapcsolatban rossz érzésed maradnak benned, akkor célszerű pszichológus segítségét kérni, vagy szülésfeldolgozó csoportot keresni, ahol megfelelően tudnak támogatni az események feldolgozásában.

Sok sikert és örömteli babavárást kívánok!

Ha épp babát vársz, akkor olvasd el a Felkészülés az anyaságra: a lélek babakelengyéje című bejegyzést is.

Ha tetszett A császámetszés utáni felépülés lépései című bejegyzés, akkor még több tartalomért kövess itt is:

A cikk szerzője:

dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is.