A hozzátáplálás alapjai

Szerző:

Hagyományosan, ha a baba hozzátáplálásról beszélünk, a pépes vagy pürés táplálásra gondolunk elsősorban. A pürés hozzátáplálást biztosan ismered, hisz valószínűleg neked is ebben volt részed.

Baba hozzátáplálás alapok

Amikor a babánk eléri a megfelelő kort (erről több álláspont létezik, hogy hány hónapos kortól áll készen a csecsemő a hozzátáplálás megkezdésére), az anyuka különböző ételeket kínál a baba számára, és „vezet be”. A baba számára a napi étkezései során meghatározott időpontokban az anyatej vagy tápszer mellett felajánljuk, hogy fogyasszon pürésített ételeket is.

Eleinte egy fajta zöldséget vagy gyümölcsöt pürésítünk számára, majd többfélét keverünk össze, később, már egyre kevésbé törjük össze az összetevőket, és szép lassan eljutunk a darabos ételek fogyasztásáig.

 

Milyen eszközökre lesz szükséged a hozzátáplálás megkezdéséhez?

 

Vannak nagyon praktikus anyukák, akik szerint még majd’ semmi sem szükséges, mert a gyerek tud enni ugyanabból a tányérból, mint mi, nem kell neki külön kiskanál, elég neki a mi kávéskanalunk, etetőszék helyett az ölben is ülhet. Vannak olyanok is, akik megveszik a legcukibb figurás babaszetteket, külön párolót, itatópoharat, különféle tanulópoharakat is. Az alábbi listát irányadónak szánom, ami tetszőlegesen személyre szabható.

Az alábbi eszközökből érdemes kizárólagosan a baba számára fenntartott eszközöket beszerezni, egy „mini konyhát” fenntartani számára, és semmi másra nem használni az adott eszközöket, csak a baba ételek készítésére, etetésre: 

 •  egy lábos fedővel, amiben kizárólag a baba ételeit készíted
 • fakanál, amit szintén csak a babaételekhez használj
 • műanyag tálka, tányér az etetéshez,
 • babakanalak vagy kiskanál
 • régi típusú kávécsésze vagy műanyag pohár
 • előke
 • etetőszék

Amit még érdemes beszerezni, ha nincs otthon az a botmixer, amivel krémes állagúvá tudjuk turmixolni a babakaját.

 

Hozzátáplálási receptek – az első kanál ételek

 

A védőnőtől biztosan fogsz kapni hozzátáplálási táblázatot, és a neten is rengeteg (egymásnak ellentmondó) hozzátáplálási táblázatot találsz. Ezek lényege, hogy összegzik, milyen idős gyerek számára, milyen ételek adhatók.

Ezek a hozzátáplálási táblázatok vonalvezetőnek szuperek, a könnyebben emészthető ételekkel kezdik, és haladnak tovább a nehezebben emészthető ételek felé. Az biztos, hogy szentírásnak egyiket sem szabad venni, a gyümölcsök, zöldségek kóstoltatása biztosan eltér majd az egyes babák esetén, egyrészt attól függően, hogy mikor kezdenek ismerkedni az ételekkel, másrészt a családi- és baba preferencia alapján.

A másik nagy kérdés, hogy hogyan készítsük el a babák számára az ételeket. 

Ha bébiételt vásárolsz, mert épp nincs időd, vagy kedved főzni, akkor arra érdemes figyelni, hogy ne a bébiételes üvegen feltüntetett életkor legyen irányadó, hanem a Ti ritmusotok.  

Ha otthon főzöl, akkor szuper baba hozzátáplálási receptek állnak rendelkezésre, mutatom melyeket érdemes megnézni:

 

Hozzátáplálási receptek – Könyvek

 1.  Havas Dóra Születéstől születésnapig című könyve 
 2. Lukasz Rebeka dietetikus Kiskanál kommandó című könyve

Hozzátáplálási receptek – Blogok

 1. Bébispenót blog
 2. Édespofa blog 
 3. Felicitasz blog 
 4. Manómenü 

 Hozzátáplálási receptek – Facebook csoportok

 1. Babamenü az alapoktól 
 2. Manómenü

  a hozzátáplálás alapjai 

Néhány szó a BLW-ről 

 

A hagyományos hozzátáplálási irányzattól mellett egyre nagyobb teret hódít a BLW (baby led weaning), amelyet gyakran igény szerinti falatkás hozzátáplálásnak neveznek. A módszer szerint a baba az első perctől kezdve önállóan kóstol. Ha ez a módszer szimpatikusabb, bővebben olvashatsz róla A BLW hozzátáplálás alapjai című bejegyzésben.

 

Akárhogyan is döntesz, a lényeg, hogy a baba számára legmegfelelőbb és a család életébe leginkább beilleszthető módszert válasszátok. 

A hozzátáplálás dilemmáiról olvashatsz a Hogyan kezdd el a hozzátáplálást magabiztosan? című cikkben olvashatsz.

Örömteli kóstolgatást kívánok Nektek!

Még több tartalomért kövess itt: 

A cikk szerzője:
dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

 Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is.