Babakelengye kalauz – Minden amit tudni akartál a babakelengyéről

Szerző:

A babakelengye összeállítása nem olyan nehéz feladat, mint ahogyan először gondolnád. Egy első gyermekes anyukának persze biztosan időbe telik, amíg megtalál mindent, amire feltétlenül szüksége van. Ehhez adok most segítséget Neked.

A babakelengye összeállítása során is – akárcsak a hozzátáplálásnál – azt fogod tapasztalni, hogy túl sok az információ, és nem tudod valójában mire is lesz szükséged. Ebben is segíteni fog a védőnő, az anyukád, a barátnőid, ráadásul rengeteg bababolt is készít babakelengye listát, amit az általa forgalmazott termékekből állít össze. (Biztosan nem lesz mindenre szükségetek, amit ezek a listák tartalmaznak, de kiindulási alapnak jók lehetnek.) Van olyan bababolt is, ahol babakelengye bemutató tartanak, ahol meg is mutatják ezeket a termékeket.

Ha ismeretlen a terep, nehéz kiválasztani Nektek mire lesz szükségetek. Az idő és a tapasztalat mutatja majd meg, valójában mi az ami hasznos.  A babakelengye összeállításához segítségül összeírtam néhány szempontot, amiket a Mire figyelj a babakelengye összeállítása során? című bejegyzésben olvashatsz el.

A Babakelengye kalauz című bejegyzésben azokat a babaruhákat, babaápolási termékeket veszem sorra, amik feltétlenül szükségesek a baba ellátásához, és jelzem, ha valami már inkább a Te kényelmed szolgáló termék, de azért lehet nélküle élni.

Ez a bejegyzés csak azokat a dolgokat tartalmazza, amik a baba öltöztetéséhez, ápolásához, ellátásához szükségesek.  Amire neked lesz szükséged az első időben, arról egy másik bejegyzést fog szólni.

 

 

Babakelengye – babaruhák

 

Az egyik legfontosabb része a babakelengyének a babaruhák. A cuki színes apró ruhácskák, amik gyönyörű mintáikkal, és pihe-puha anyagukkal rögtön levesznek a lábadról. Érdemes néhány praktikus dolgot szem előtt tartani, mielőtt elcsábulsz, nehogy olyan ruhákat vegyél, amik aztán nem lesznek kényelmesek vagy praktikusak.

A babák alapvetően nem szeretik, ha öltöztetik őket, azt pedig kifejezetten utálják, ha valami a fejükhöz ér. Érdemes ezért olyan bodykat venni, amiknek jó nagy a kivágása, vagy borítéknyakú vagy patentos nyakú. Így nem lesz olyan kellemetlen a babád számára.

Rengeteg cuki ruha van, aminek a pocak részén szép nagy díszes gombok vannak. Ez annyira nem lehet kényelmes, ha hason fog a babád aludni.

Nem mindegy természetesen az anyaga sem. Lehetőleg pamut ruhácskákat szerezz be, mert azok az igazán kényelmesek.

Igazából olyan ruhákat érdemes használni, amit Te magad is szívesen hordanál. Ebben a korban még biztosan nem érdemes a szép ruhákat előtérbe helyezni a praktikus és kényelmes darabokkal szemben.

Még egy szempontot érdemes figyelembe venni a babaruhatár kialakítása során, ez pedig: a variálhatóság. Olyan ruhákat érdemes beszerezni, amik egymással színben és anyagban, stílusban komatibilisek leszenek. Ehhez mondjuk elhatározhatod, hogy egyszínű nadrágokat veszel, és ehhez mintás bodykat fogsz a babára adni. Vagy pont fordítva. A lényeg, hogy a babaruhatár esetén is érdemes törekedni arra, hogy jól használhatóak legyenek a kis ruhák, ugyanúgy, ahogyan valószínűeg a saját magad számára is hasonlóképpen alakítottad ki a ruhatáradat.

  

Babakelengye – babaruha méretek

 

A babád az első pár hónapban iszonyú gyorsan fog nőni, ezért egy-egy méretet pár hétig fog tudni hordani. Érdemes betárazni ezért az induló 56-os kezdőméretből (newborn), és a 62-es méretből is a teljes garnitúrát azért is, hogy ne a pár hetes gyerekkel kelljen majd szaladgálni a nagyobb babaruhákért.

 

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mit saccolnak a baba méretére, mert az is kellemetlen, ha bevásárolsz 56-os méretű babaruhákból, és kiderül, hogy az újszülött csak 50 cm, és még azok az icike-picike 56-os rugdalózók is úgy állnak rajta, mint tehénen a gatya (saját tapasztalat). Ha picikére saccolják a babád, akkor tartalékban legyen egy pár 50-es méretű babaruha is.

Mosni biztosan sokszor fogsz, ezért nem kell nagyon sok babaruha, az általam javasolt darabszámokat feltüntetem az egyes babaruháknál.

 

Babakelengye – babaruha lista

 

Lássuk azokat a babaruhákat, amikre évszaktól függetlenül feltétlenül szükséged lesz:

 • hosszú ujjú body 5-8 db
 • rövid ujjú body: 5-8 db
 • rugdalózó: 2-3 db
 • harisnya: 1-2 db
 • nadrág (lábfejeset javaslom, így a zoknit meg is spórolhatod, az úgyis leesik a legtöbb babalábról, vagy elszorítja azt): 2-3 db
 • sapka (vékony) 1-2 db
 • kardigán vagy kocsikabát: 2db
 • hálózsák: 2 db, ebből érdemes nagyobb méretet (68) venni, hogy jó sokáig jó legyen
 • textilpelus: ez jó ideig lesz hű társad, gyakorlatilag mindenre használják az anyák: a baba feje alá párna helyett, a válladra amikor böfizik, ráfektetni a babát, pelenkázó alátét felé. 20 db
 • cérnakesztyű: 1 pár

Ez az alapruhatár, de azért nyári és téli babák esetén érdemes még néhány darabot venni ehhez. Ha télen születik a babád, akkor a kiegészítést megnézheted a Babakelengye téli babáknak, ha nyáron, akkor a Babakelengye nyári babáknak című bejegyzésben. A tavaszi és őszi babák esetében ez a lista irányadó, de nekik is írtam külön cikket (Babakelengye tavaszi babáknak, Babakelengye őszi babáknak).

 

Babakelengye – miben hozd haza a babát a kórházból?

A baba első útja a hazaút lesz. Amit az ember terhesen nagyon romantikusnak gondol, és persze a maga módján az is. De itt sem érdemes túlzásba esni, és ünneplőt vásárolni az apróságnak. A fordos kisruhát és kis nyakkendőt jobb ha nem a hazaútra adod rá. Vannak kórházak, ahol arról is adnak listát, hogy miben kell hazavinni a babát.  

Természetesen évszaktól és időtől függően:

 • rövid ujjú body,
 • hosszú ujjú rugdalózó,
 • vékony sapka,
 • kardigán,
 • pléd,
 • évszaktól függően további réteg ruha.

Babakelengye – a babaszoba berendezése

 

A baba ruhája mellett fontos még, hogy hol és miben fog aludni, milyen környezetet alakítasz ki neki.

 • babaágy: a 60*120 cm méretű babaágy is jó lesz legalább 2 éves korig. Vannak nagyobb 70*140 cm mérető kiságyak is, és választhatsz babaöbölt is. Ez is attól függ, hogy mekkora lesz a baba szobája, külön vagy együtt szeretnétek-e majd aludni.
 • matrac: ebből is több fajtát választhatsz, az a lényeg, hogy a baba ne süppedjen bele a matracba, mert az fulladásveszélyes lehet.
 • pelenkázó: erre vásárolhatsz külön pelenkázó komódot, amit később babaszekrényként tudsz használni, de megteszi egy használaton kívüli asztal is, aminek a tetejét be tudod rendezni pelenkázónak. A babák habitusától függ, hogy meddig tudod használni. Van olyan baba, akit 1,5 évesen is pelenkázhatsz majd rajta, és olyan is, aki 6 hónapos korában már balesetveszélyes lesz a pelenkázón tisztába tenni annyit mozog.
 • pelenkázó alátét: 1 db
 • lepedő: lehetőleg gumis lepedő, abba biztosan nem gabalyodik bele a baba, legalább 2 db
 • vízhatlan matracvédő: a balesetek elkerülése miatt, legalább 2 db
 • takaró: egy vékonyabb és egy vastagabb
 • éjjeli fény: diszkrét fény az éjszakai etetéshez, tisztába tevéshez
 • légzésfigyelő (opcionállis): ez rajtad múlik, ha Paramami vagy, akkor veszel, és akkor is ha a kórházi zárójelentésen esetleg javasolják.
 • bébiőr (Opcionális): ennek a használata is rajtad múlik, akkor lehet indokolt, ha nem egy szobában alszotok és esély van rá, hogy nem kelsz fel a baba sírására.

Babakelengye – fürdetés

 • babakád: sima egyszerű babakádat érdemes venni, de akár egy lavór is megteszi, ami még kisebb helyet foglal el.
 • kifogó: 2 db kapucnis
 • törölköző: 2 db textil anyagú
 • fürdetőkendő: 2 db

Babakelengye – a babaápolás kellékei

 

 • popsikrém: az orvos felírja a gyógyszertári popsikrémet, érdemes ezt kipróbálni először. Ha nem vagy vele elégedett, akkor lehet válogatni a drogériák, patikák kínálatából.
 • popsitörlő: lehet vattát és vizet használni, lehet csap alatt lemosni, lehet használni eldobhatós popsitörlőt is. Ha utóbbit választod, akkor javaslom, hogy az összetevőlistát nézd meg a Krémmánia oldalon, mert elég sokféle kapható, és nem minden bababarát, amire az van írva.
 • pelenka: mosható vagy eldobható? Ha mosizni szeretnél, akkor érdemes előre felkészülni, ajánlok egy cikket, ami segít Neked ebben: Így mosizunk mi. Eldobhatós pelusból legalább egy csomag newborn vagy 1-es méretet érdemes venni, és napi kb. 8-10 pelussal érdemes számolni. (Eleinte sok a baleset, bele kell jönni a pelenkázásba is.)
 • babafürdető: ezt is az orvos írja fel, ugyanazt ajánlom, mint a popsikrémnél.
 • babaolaj vagy olívaolaj: ha száraz lenne a pici bőre, illetve babamasszázshoz szuper.
 • lázmérő: ebből is rengeteg félét árulnak. Vannak jó drágák és különlegesek is. Itt a legfontosabb szempont a megbízhatóság, ami sajnos vagy nem az alap digitális hőmérőnek kedvez.
 • orrszívó: ebből sokan a porszívóval működő darabokat ajánlják, ami biztosan hatékony, de hangos. Ezt a fajtát utazáskor nem is tudod használni. Ami kézzel működik az sajnos nem szívja ki hatékonyan a váladékot. Van a piacon egy olyan termék, amit szájjal tudsz szívni (nem hangzik valami elegánsan tudom, de egy szivacs és egy jó hosszú cső választ el a kiszívott cucctól, ne aggódj), és hatékonyan eltávolítható a baba orrváladéka is. És befér a táskádba is.
 • Vitaminok: eleinte itt is az orvos által felírt készítményeket célszerű használni.
 • Körömvágó olló: ebből érdemes a lekerekített fejű babaollót vagy csipeszt használni. Ha nem akkor vágod a baba körmét, amikor alszik, akkor könnyen meg lehet sérteni a bőrét egy hegyes ollóval.

Mivel a piacon rengeteg babaápolási termék kapható, érdemes utána olvasni, melyek azok, amelyek tényleg megfelelően ápolják a baba bőrét. Babaápolás témában ajánlok egy szuper hasznos blogot Neked, amit egy kozmetikus, Tindigo ír. A bejegyzésekben érthetően és lényegretörően ad bőrápolási tanácsokat. Babaápolás témában érdemes elolvasnod az alábbi cikkeit:

Babakelengye – hordozó eszközök

 

 • Babakocsi: a Séta újszülöttel – mit vigyek magammal című bejegyzésben már írtam róla részletesebben. A lényeg, hogy babakocsiból is érdemes olyat választani, ami megfelel a Te igényeidnek is és a lakhelyetek követelményeinek is. Nem mindegy, hogy egy lift nélküli 4. emeleti lakásba kell felcipelni, ahogyan az sem, hogy autóval vagy tömegközlekedéssel fogtok közlekedni. Van-e lift a házban, és befér-e a babakocsi? milyen terepen fogod tolni? Befér a babakocsi a csomagtartóba? Mekkora összeget szántok rá? Újat vagy használtat vásárolnátok? Sok-sok szempont, amit mind meg kell válaszolni a számotokra megfelelő babakocsi kiválasztásához.
 • Hordozó: A hordozó kiválasztásánál érdemes speciálisan képzett hordozási tanácsadó segítségét igénybe venni. A lakóhelyedhez közel biztosan találsz ilyen segítőt, és akár olyan helyet is ahol fel tudod próbálni, ki tudod kölcsönözni a kendőt, hordozó eszközt. A hordozási tanácsadó a válaszaid alapján több lehetséges alternatívát fog ajánlani, ami számotokra a leginkább megfelel.
 • Autós hordozó: Travel system babakocsik esetén a babkocsival együtt meg tudod venni, ha külön szeretnéd venni, akkor érdemes az ADAC törésteszen jól szereplő autóülést választani a babád számára. És az autós babahordozó helyes felemeléséről és cipeléséről olvasd el a Hogyan kíméld a hátad? Így emeled fel helyesen az autósülést című bejegyzést.

 

Babakelengye – szoptatás, etetés

 

Szoptatáshoz szerencsés esetben semmi nem kell, csak Te. Ha fejned is kell (ezt kézzel javaslom elsősorban), akkor kell

 • tejtároló zacskó vagy tárolódoboz, amiben el tudod tenni a lefejt tejet.
 • vastag falú, széles szájú felespohár/retró kávéspohár: amiből a lefejt tejed odaadhatod a  babádnak.

Ha tápszerrel (is) táplálod a babát, akkor szükséged lesz még:

 • cumisüveg, 2 db
 • cumisüveg mosó kefe
 • külön edény vízforraláshoz/babavíz
 • sterilizáló vagy egy edény a sterilizáláshoz

 

Babakelengye – amire nem biztos, hogy szükséged lesz

 

Az alábbi termékeket nem javaslom, hogy azonnal vegyél. Egyrészt lehet, hogy számodra feleslegesek lesznek, másrészt egyes termékeket lehet bérelni is, és mivel elég rövid ideig fogod őket használni, felesleges újat vásárolni belőlük.

 • babacipő: amiből őrületesen cukikat lehet kapni, de az első időben tapasztalatom szerint teljesen felesleges, az a kiscipő. A gyerek nem jár, és ha a lábát akarod melegíteni akkor be tudod takarni (télen bundazsák)
 • zokni: ha gumi nélküli akkor le fog esni a pici lábról, ha gumis a szára, akkor meg elszoríthatja. Jobb elkerülni eleinte. Tudom, hogy már létezik zoknitartó is, ami meggátolja, hogy a zokni leessen, de sokkal egyszerrűbb a babát olyan ruhába öltöztetni, aminek van lábfej része is
 • párna: ez egyáltalán nem szükséges az újszülötteknek, helyette tegyél egy textil pelust a buksija alá
 • mellszívó: egyrészt, ha fejned szükséges az anyatejet, akkor első körben javaslom, hogy tanulj meg kézzel fejni. Az biztosan mindig megoldható. Másrészt az igazán jó mellszívók drágák, ezért érdemesebb őket kölcsönözni. Az is lehet, hogy egyáltalán nem lesz rá szükséged.
 • speciális itatópohár: a babák tudnak inni már születésükkor is rendes kis pohárból. Mivel hosszú távon a cél az, hogy pohárból igyon, semmi szükség nem lesz speciálisan kialakított drága itató/tanuló poharakra. Feles pohár pedig minden magyar háztartásban biztosan van, abból pedig fog tudni inni a babád.
 • vízhőmérő: erre kiváló szolgálatot tesz a könyököd. Ennél megbízgatóbb eszközre nem is lesz szükséged.
 • baldachin: szép és romantikus darab, de ez sem nélkülözhetetlen.
 • babamérleg: csak akkor vegyél, ha paramami vagy. A védőnőnél, gyerekorvosnál a státuszok alkalmával megmérik a babát. Akkor kell beszerezni mérleget, ha gond van a baba táplálásával, és ennél gyakrabban szükséges mérni. Kölcsönözni is lehet.
 • pelenkakuka: ha eldobható pelenkát használsz, akkor sem érdemes külön a pelenkáknak venni egy kukát. Sajnos a tapasztalatok szerint nem nyírja ki a szagokat 100%-ig, ezért érdemesebb inkább többször kivinni a szemetet.

 

Babakelengye – összegzés

 

Elég hosszú lett a babakelengye lista, és tényleg sok mindenre lesz szükségetek az újszülött mellett, de megspórolhatsz egy nagy adag bosszúságot, ha nem hagyod magad elcsábulni.

Lehet, hogy néhány gyakorló anyukának ez a lista is tartalmaz felesleges tételeket, lehet, hogy van, aki nem tud élni pl. cumisüvegmelegítő nélkül (tényleg hasznos eszköz, azért nem írtam róla, mert szerintem nem tartozik az alap felszereléshez és könnyű helyettesíteni), én ebben az arany középutat követem.

A kihagytam volna valamit kérlek írd meg kommentben vagy üzenetben.

Ha a babakelengye összeállítása mellett kíváncsi vagy az anyává válás lelki oldalára, akkor ajánlom a Felkészülés az anyaságra, a lélek babakelengyéje című cikket.

Jó babakelengye beszerzést és boldog babavárást kívánok!

Még több tartalomért kövess itt is:

A cikk szerzője:

dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is.