Mire figyelj a babakelengye összeállítása során?

Szerző:

A babakelengye összeállítása során érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni, még mielőtt valamelyik bababolt listájáról megvennéd a kiválasztott tételeket. Egyáltalán nem biztos, hogy azért mert divatos, cuki, vagy sokan használják, Neked is szükséged lesz rá.

A babakelengye megvásárlása egyébként is elég megterhelő kiadást jelent az első gyerek érkezésekor, ezért nem érdemes felesleges tételekkel terhelni a családi kasszát.

Mivel rengeteg infót találhatsz arról, hogy mire lesz szükséged, de tapasztalatok híján nehezen fogsz tudni dönteni, segítek néhány szemponttal, amiket érdemes szem előtt tartani a pénztárca kinyitása előtt. 

 

Babakelengye összeállítása – családi alapértékek, elvek

 

A babakelengye összeállításának alapja a Ti értékeitek kell, hogy legyen. Tudom, hogy ez először furcsának hangzik, de mivel a baba a Ti családotok része lesz, és abba a közegbe kell majd őt is integrálni, amiben Ti jól érzitek magatokat, figyelembe kell venni az életmódotokat, az életstílusotokat, a személyes preferenciáitokat a neki szánt eszközök vásárlása kapcsán is.

Ettől függően (is) lesz egy adott termék hasznos vagy felesleges. Ha például nagyon szerettek utazni, és ezt a babával együtt is művelni szeretnétek, akkor számotokra igen hasznos lesz egy utazóágy, amit kicsire össze lehet csukni, betenni az autóba, és bárhol felállítható saját ágyikója lesz a babának. Ha úgy gondoljátok, hogy csecsemővel inkább nem szeretnétek rendszeresen utazni, akkor viszont teljesen felesleges egy ilyen ágyat tárolni csak azért, mert egy babakelengye lilstán szerepelt, és jól hangzik, hogy ilyen is van.

Ha minimalista vagy, akkor arra fogsz törekedni, hogy a lehető legkevesebb dolgot vedd meg. Ha számodra fontos a környezetvédelem, akkor érdemes elgondolkodnod a mosható pelenkák használatán, ami macerásnak tűnhet, és kezdetben nagyobb beruházás, mint pár csomag eldobható pelenka, de hosszú távon anyagilag kedvezőbb. Ha viszont úgy gondolod, hogy Te aztán nem fogod a tele pelusokat mosni, hanem inkább kukába vele, akkor semmilyen környezetvédelmi szempont vagy pénzügyi számítás nem fog eltántorítani ettől. Ha pedig jó minőségű, egyedi ruhákat szeretnél a babádra adni és támogatni szeretnéd a magyar márkákat, akkor bizonyára felkeresel egy baba-mama dizájner vásárt, ahol tündéri kis cuccokat szerezhetsz be.

A lényeg, hogy olyan termékeket vegyetek, amik a Ti életetekbe a legjobban passzolnak. 

Babakelengye összeállítása – A pénzügyi keret

 

A kisbaba érkezése elég nagy kiadás a családi számára. Az anya kaphat ugyan ellátást a szülés után (CSED,GYED), mégis lehet, hogy ez lényegesen kevesebb, mint a korábbi fizetése, és önmagában a babakelengye vásárlása is komoly költség.

A babakelengye összeállítása során a keretet is figyelembe véve gondold végig mi az, amiből újat, esetleg használtat fogtok venni, mi az, amit a családtól, barátoktól kölcsön kérhetsz, és mi az, amit kölcsönözni tudsz máshonnan.

Kisruhákat, babaágyat, lehet használta venni, hisz nem valószínű, hogy a rövid idejű használattól tönkremennének. A legkisebb ruhák szinte elnyűhetetlenek, több gyereket kiszolgálnak, ezért ha Te magad is szeretsz turizni, akkor a baba számára is biztosan találsz megfelelő darabokat. Ha magad számára sem vásárolsz használt ruhát, akkor bizonyára a babád számára sem fogsz, de a drága bababoltok helyett jó anyagú ár-érték arányú darabokat találhatsz az áruházláncok polcain.

Vannak olyan tételek, amelyeket nem érdemes használtan venni (idegentől legalábbis). Ilyen például a baba autós hordozója. Ennek oka, hogy kizárólag balesetmentes gyermekülést szabad használni. A gyártók nem javasolják olyan ülések használatát, amelyek beleset esetén az autóban voltak, akkor sem, ha nincs rajtuk sérülés. Az ütközéstől gyengülhet az ülés, ami egy következő baleset során már nem biztos, hogy megfelelően védi a babádat.

Kölcsönözni lehet hordozóeszközt, mellszívót, babamérleget is.  

Több helyen az önkormányzatok babaköszöntő csomagot ajándékoznak az újszülött családjának. Erről érdeklődj a védőnődnél, mit tartalmaz, nagyon hasznos kis induló csomag lehet.

 

Babakelengye összeállítása – mi tartozik a babakelengyébe?

 

A babakelengye összeállítása során az alábbi területeket érdemes végiggondolni:

  • a baba ruházata, a kórházból hazajövő szettel együtt
  • babaápolás, fürdetéshez kapcsolódó eszközök, termékek
  • babaszoba berendezése, alapvető használati tárgyak
  • baba táplálásával kapcsolatos kellékek: attól függően, hogy anyatejjel és/vagy tápszerrel fogod táplálni a babád, más-más eszközökre lehet szükséged
  • baba hordozása: babakocsi, autóshordozó, kendő
  • babaruhák/pelusok tisztítása

Babakelengye összeállítása – funkcionalitás és design

 

Sok babáknak szánt termék esetén hatalmas hosszal nyer a design a funkcionalitás felett. Ha ilyen termékeket veszel, az a szekrény leghátsó bugyrában, lomként fogja végezni. Tudom, hogy nagyon csábító babacuccokat lehet kapni, de a kiválasztás során érdemes mindig szem előtt tartani a funkcionalitást. A legcukibb fodros kis blúz, amin hatalmas díszgombok vannak, nagyon kényelmetlen lesz egy kisbaba számára, úgyhogy inkább azt ne vegyél neki.

Remélem, hogy hasznos lesz számodra ez a szempontrendszer a babakelengye összeállítása során, és csak olyan dolgokat fogsz megvenni, amik hasznosak lesznek számotokra, és ami örömet fog okozni.

MIRE figyelj a babakelengye összeállítása során  

Ha érdekel az lélek babakelengyéje is, akkor olvasd el a Felkészülés az anyaságra- A lélek babakelengyéje című bejegyzést is.

Ha pedig a konkrét babaruha lista érdekel, akkor az alábbi cikksorozat jól fog jönni:

Ha nem csak a babaruhák érdekelnek, hanem a teljes babakelengye csomagról olvasnál, akkor itt a lista, mire lesz szükséged, amikor megérkezik a babád: Babaruha, babaszoba, babaápolás, fürdetés, hordozóeszközök. És azt is megtalálod itt, mire nem lesz szükséged: Babakelengye kalauz – Minden amit tudni akartál a babakelengyéről.

Még több tartalomért kövess itt is:

A cikk szerzője:

dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is.