Felkészülés az anyaságra: a lélek babakelengyéje

Szerző:

A babavárás során fontos folyamat a felkészülés az anyaságra, felkészülni a szülésre és az azt követő időszakra, amikor már igazi család leszünk.

A felkészülés a szülővé válás folyamatának fontos része, és úgy kerülünk az új szerepünkhöz egyre közelebb, ahogyan sokasodnak a babának szánt dolgok az otthonunkban. Segítenek kézzel foghatóvá tenni, hogy hamarosan új lakó érkezik.

A babakelengye összeállítása fontos feladat: bababútorok, kisruhák, különféle használati tárgyak, amelyek beszerzésére nagy gondot fordítunk. A blogon is több cikket találsz róla: Babakelengye kalauz – Minden amit tudni akartál a babakelengyérőlBabakelengye nyári babáknak (konkrét lista darabszámmal)Babakelengye tavaszi babáknak (konkét lista darabszámmal)Babakelengye téli babáknak (konkrét lista darabszámmal)Babakelengye őszi babáknak (konkrét lista darabszámmal)Mire figyelj a babakelengye összeállítása során?

Sokkal kevesebb szó esik róla, pedig a babakelengyénél is fontosabb a belső felkészülés az anyaságra, erre a csodás, ám ismeretlen szerepünkre.

Van jónéhány olyan dolog, ami segíti a felkészülést az anyaságra:

 

Felkészülés az anyaságra 1: Válassz szülésznőt

 

Nagyon megkönnyíted a saját felkészülésed az anyaságra, ha van egy tapasztalt szülésznőd, akiben megbízol, és akihez a kérdéseiddel fordulhatsz. Ha természetes úton szülsz akkor azért, ha császárral, akkor azért, ha pedig nem tudod mi vár rád, akkor azért. A szülésznő melletted van már a szülést megelőzően is, rád figyel. A jó szülésznő aranyat ér. Profi, kedves, és támogat, és jól fog esni ha tudsz kihez fordulni. Persze biztosan van más is, aki támogat, de családtagjaid valószínűleg nem szakemberek.

 

Felkészülés az anyaságra 2: Keress szoptatási tanácsadót

 

Az egyik leggyakoribb tévhit a szoptatással kapcsolatban, hogy szoptatni mindenki ösztönösen tud.  Nem feltétlenül megy könnyen az eleje, így már a szülés előtt is, az anyaságra felkészülés részeként érdemes konzultálni szoptatási tanácsadóval vagy laktációs szaktanácsadóval. Az újszülött érkezése után pedig bármilyen kérdés vagy nehézség esetén azonnal érdemes felvenni a kapcsolatot eggyel.

Egy laktációs szaktanácsadó először megismeri a szüléstörténeted, az előzményeket, megfigyeli a babát. Segít a helyes mellre helyezés gyakorlásában, javítja a mozdulataid, ha szükséges, és elmagyarázza a tipikus hibákat, félreértéseket. Olyan dolgokat mutat, amiket azonnal gyakorlatba ültethetsz, és a mindennapjaid része lesz. Ráadásul később is hívhatod, és telefonon is folyhat az utógondozás.

Sőt nem csak a szoptatásban, hanem a baba ellátása körüli teendőkben is sokat segíthet.

 

Felkészülés az anyaságra 3: Baba elsősegély tanfolyam

 

Az elsősegély tanfolyam is fontos része az anyaságra felkészítésnek. Budapesten a Bethesda Kórházban tartanak a Magyar Gyermekmenő Alapítvány vérprofi munkatársai tartanak ingyenesen tanfolyamot és hasznos előadásokat.

A tanfolyamon érintik a lázgörcs, fulladás, félrenyelés, mérgezés, allergia, ütőeres vérzés, magasból esés, égés, bölcsőhalál témákat, és az elméleti ismeretátadás mellett a résztvevők gyakorlatban, fantombabákon sajátíthatják el az újraélesztés lépéseit.

Az ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamok országszerte elérhetők az MGyA szervezésében.

 

Felkészülés az anyaságra 4: Szülésfelkészítő tanfolyam

 

Abban a kórházban érdemes ellátogatni a tanfolyamra, ahol szülni fogsz. Egy ilyen tanfolyam témái a várandósság alatti életmód, vizsgálatok, a szülést megelőzően mikor kell érkezni, mi legyen a csomagban, a szülés folyamata, mire kell számítani, apukák jelenléte, gyermekágyas időszakra vonatkozó információk, tanácsok, valamint szülőszoba bejárás. Ezek a tanfolyamok általában ingyenesek.

 

Felkészülés az anyaságra 5: Szülőszoba bejárás

 

Szuper, ha nem a szülés az első alkalom, amikor meglátod a szülőszobát. Optimális esetben ismerős helyre mégy ezért, ha szülésfelkészítő tanfolyamon nem tudsz vagy nem szeretnél részt venni, a szülőszoba megismerését mindenképp javaslom a szülést megelőzően.

 

Felkészülés az anyaságra 6: Mami csoport

 

Mivel ma a mai kismamák egyik legnagyobb kihívása, hogy a szülőktől távol, segítség nélkül próbál boldogulni, nagy segítséget jelenthet a nők ereje. Ha édesanyád, anyósod vagy akár testvéred a közelben lakik, és még segíteni is tudnak neked, akkor mázlista vagy! Ha a többséghez tartozol, akkor keress barátnőket, akik hasonló helyzetben vannak mint Te. Ha elég nagy lesz a baba akkor lehet együtt kimozdulni, amíg kicsi addig – akár virtuálisan is – sokat tud segíteni a tapasztalatmegosztás. Ha nincs olyan barátnőd, akivel meg tudod osztani a tapasztalataidat, akkor nézz körül a helyi baba-mama klubokban, vagy akár egy Facebook csoport is sokat tud segíteni, ahol kérdezhetsz, ahol szakértői segítséget is találsz, és ahol a többi anyuka megosztja a tapasztalatait.

 felkészülés az anyaságra 

 

Felkészülés az anyaságra – Összegezve

 

Rengeteg elképzelésünk van arról, hogy milyen anyák leszünk, és gyakran olyan elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, amit utána nagy valószínűség szerint nem fogunk tudni teljesíteni.

Az anyává válás nem fejeződik be az újszülött megérkezésével a családba. Ennek az új szerepnek a megélése is lehet nehézségekkel teli, ezért érdemes végig gondolni, hogy mi az, és kik azok akik ebben segítségedre lehetnek. Bízom benne, hogy a fenti információk hasznosak lesznek számodra, és segíteni fognak a felkészülésben az anyaságra.

Sok sikert, és örömteli babavárást kívánok!

 Ha tetszett a Felkészülés az anyaságra: a lélek babakelengyéje című cikk, kövess még több tartalomért:

A cikk szerzője:
dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

 Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is