Hogyan kezdd el a baba hozzátáplálást magabiztosan?

Szerző:

Ha most kezded a baba hozzátáplálást, akkor neked is szükséged van egy vonalvezetőre, hogy ebben a sok, egymásnak ellentmondó információtengerben eligazodj. Valamiért a baba hozzátáplálása igen megosztó téma.

 

Kezdeti dilemmák a baba hozzátáplálásában

 

Amikor az anyuka eljut odáig, hogy a babája már nem csak anyatejet (vagy tápszert) enne, hanem elkezdené kóstoltatni a felnőttek számára is élvezhető táplálékokkal, akkor igazi véleménycunami árasztja el.

 • Mikor kezdjük a baba hozzátáplálást? 4 hósan vagy 6 hósan, esetleg korábban vagy később?
 • Hogyan csináljuk? Pürés vagy darabos (BLW)?
 • Mivel kezdünk? Alma vagy őszibarack vagy almalé? Vagy lehet más is?
 • Mikor vezessük be a glutént? 6 hós korig vagy 1 éves kor után?
 • Mikor kaphat tejet? Mehet már a „feles” tej 4 hósan vagy csak 1 éves kor után?
 • Mi legyen a többi allergénnel? Aprómagvas gyümölcsök, mogyoró?
 • Adjak-e bébiételt vagy otthon készítsem az ételét?
 • Ha adok bébiételt, milyet és mikortól? A drogériákban megtalálható „4 hónapos kortól” feliratú bébiételeket tényleg adhatom 4 hónaposan?

És ezekről a kérdésekről bizony mind dönteni kell.

 

Álláspontok a baba hozzátáplálásról

 

Ami még nehezebbé teszi ezt az egyébként is megosztó témát, hogy mást mond a baba hozzátáplálásról, a gyerekorvos, a védőnő, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az ESPGHAN (az Európai Gyermek Hepatológusok és Gasztroenterológusok Szövetsége) – szerencsére sokszor a szakemberek véleménye megegyezik a kérdésben e szervezetek álláspontjával, de ismerek ellenpéldát is-, az anyukád, a nagymamád és a barátnőid is.

Mindenki tudja a tutit, és kőbe vésett igazságokat mond, Te meg csak hallgatod, és nem tudod mit csinálj?

És ha mindezzel a véleményáradattal dűlőre jutsz, még az is lehet, hogy más lesz a férjed véleménye a hozzátáplálással kapcsolatban mint a tiéd, és akkor Vele is egyességre kell jutni a kérdésben.

 

Jó, de akkor mikor és hogyan kezdjük el a baba hozzátáplálást?

 

Tudom, hogy nagyon nehéz árral szemben úszni, és ennyi vélemény között biztosan lesz olyan, aki nem ért egyet azzal, amit csinálsz, vagy legalábbis erősen vitatja majd az általad követett módszert, de sebaj. A legjobb, amit tehetsz, ha összeszedsz annyi információt, amennyit csak lehet, és ez alapján eldöntitek a férjeddel együtt, hogy fogjátok táplálni a babátokat.

A legfontosabb kérdés:

 

Mikor kezdd el a baba hozzátáplálását?

 

Először is meg kell állapítani, hogy megértett-e már a baba a hozzátáplálásra. Néhány évtizede még egészen mást gondoltak erről, és már pár napos, esetleg hetes korban megismertették a csecsemőkkel az anyatejen (tápszeren) túli világot.

A baba hozzátáplálásra érettségét mutatja pl. ha

 • már tárgyakat meg tud fogni, és a szájába tud tenni,
 • ülve a fejét meg tudja tartani, nem nyeklik-nyaklik,
 • érdekli a szilárd étel, cuppog, kitátja a száját, amikor te eszel,
 • ha elé teszel egy kanalat, azt a szájába akarja venni,
 • ha a szájába vesz egy falatot, nem tolja ki a nyelvével,
 • ha megkóstolta az ételt, az benn is marad (nincs hányás, hasmenés)

 

Hogyan kezdd a baba hozzátáplálást? Pürés vagy falatkás hozzátáplálást kövess?

 

Ezek azok a témák, amikről nem lehet néhány mondatban értekezni, ezért összegyűjtöttem egy csokorra való infót róluk.

A pürés hozzátáplálást biztosan ismered, hisz valószínűleg neked is ebben volt részed. A baba számára a napi étkezései során a meghatározott időpontokban az anyatej vagy tápszer mellett felajánljuk, hogy fogyasszon pürésített ételeket is. A pürés hozzátáplálásról A hozzátáplálás alapjai című cikkben olvashatsz bővebben. 

A BLW a baby led weaning kifejezés rövidítése, amelyet gyakran igény szerinti falatkás hozzátáplálásnak neveznek. A módszer szerint a baba az első perctől kezdve önállóan kóstolgat, ismerkedik az ízekkel, formákkal, állagokkal, és úgy fogyasztja az adott ételt, ahogyan a család. A BLW-ről a A BLW hozzátáplálás alapjai című cikkben olvashatsz a blogon részletesebben.

 

Adj-e bébiételt vagy főzz otthon?

 

Ha úgy döntesz, hogy adsz bébiételt a babádnak, egy dologra érdemes figyelni: ne az üvegen feltüntetett életkor legyen az irányadó, hanem a saját ritmusotok. A hozzátáplálás nem minden gyermeknél történik ugyanabban az időben. Az is nagyszerű, ha Te magad készíted el számára az ételeket, és kizárólag otthon főzöl neki. Azt is lehet, hogy a kettőt kombinálod. Ebben is a családi életetekbe leginkább beilleszthető módszert javaslom választani.

 Hogyan kezdd a hozzátáplálást magabiztosan 

Honnan szerezz információkat a baba hozzátáplálásról?

 

Baba hozzátáplálás témában kérdezz minél többet. Beszélni fog róla biztosan a védőnő és a gyerekorvos is. Biztosan beszélgetni fogsz erről a családtagjaiddal is, és a legjobb, ha olvasol is a témában. A pürés hozzátáplálásról is és a BLW hozzátáplálásról is készítettem egy-egy összefoglalót, ahol sok-sok forrást jelöltem meg Neked. Olvass könyveket, csatlakozz Facebook csoportokhoz, olvass az anyukák tapasztalatairól.

 

A baba hozzátáplálás szülői kompetencia

 

Ha megszerezted az alapinformációkat, és letetted a voksod, hogy hogyan is szeretnéd megkezdeni a baba hozzátáplálást, és ha eljön az idő, akkor kipróbálhatjátok, hogy a kiválasztott módszer működik-e, a babának és Nektek is megfelelő-e.

Ami még izgalmasabbá teszi a döntést az, hogy ami az egyik gyereknek megfelelő, egyáltalán nem biztos, hogy a másiknak is OK lesz. Ha az első gyereknek jó volt a pürés hozzátáplálás, attól még lehet, hogy a második azt el fogja utasítani, és a te tányérodról akarja a falatkákat megszerezni. És az is lehet, hogy Te szeretnéd a BLW-t, de a babád nem hajlandó rá. Olyan módszert érdemes választani, ami nem csak a babának, hanem Neked, Nektek is megfelelő, és a legjobban illeszkedik a családi életetekbe.

A baba hozzátáplálás szülői kompetencia, ezért a lehető legjobb, ha magadra hallgatsz és a tapasztalataidnak hiszel (ebben is).

Sok sikert az anyagok feldolgozásához és örömteli falatozást kívánok!

Még több tartalomért kövess itt:

A cikk szerzője:
dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

 Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is