Hogyan lehet gyerekkel főzni?

Szerző:

Főzés gyerek előtt

A fiam születése előtt is imádtam főzni. Nem főztem minden nap, inkább hétvégéken, tervezetten, hogy maradjon a következő hétre.

A terhességgel ez némileg megváltozott. Mivel sok időt töltöttem otthon, a főzést a hétköznapokra időztettem, és csendben, komótosan főztem.

Főzés gyerek mellett

 

A gyerekek melletti teendők ellátásával kapcsolatban egyszerűen tudomásul kell venni, hogy van ami nem megy. Főleg, ha az ember lányának napközben nincs segítsége.

Nekem ilyen volt a főzés (is). Az elején sehogy sem sikerült. Örültem, hogy anyukám főztjét ehettem, és egyáltalán nem tudtam elképzelni, hogyan fogom tudni egyszer visszavenni a hatalmat a konyhában. Aztán persze ez is változott. Eleinte akkor főztem, ha a férjem tudott vigyázni a babára, de mivel még nagyon picurka volt, nem tudtam bevonni a tevékenységbe.

Főzés gyerekkel segítség nélkül

 

Aztán B. egyre nagyobb lett, és kb 3 hónapos volt, amikor már képes voltam egy gyors ebédet összedobni úgy, hogy mellettem gőgicsélt. Nagyjából negyed óra volt az az idő, amit szívesen eltöltött mellettem egy helyben úgy, hogy nézte mit csinálok. Már akkor magyaráztam neki, hogy milyen alapanyagokból mi készül, és elkeredekett szemmel nézte. Aztán 1 éves kora körül már aktívan tevékenykedett a konyhában.

Az alábbiak segítenek a gyerekkel főzésben:

  1. Neki is kell egy fakanál, egy edény, és valami amit “megfőzhet”. Ez lehet valamilyen műanyag pohár, babakanál, bármim amivel nem sérti meg magát.
  2. Az alsó szekrényeket így is, úgy is kipakolja, úgyhogy jobb, ha van egy számára rendszeresített polc vagy szekrényrész, ahol kedvére pakolászhat, amíg én is alkotok.
  3. Amit elér, ott nem lehet olyan dolog, amivel kárt tudna tenni magában.
  4. Türelem: Gyerekkel főzni sokkal időigényesebb mint egyedül. Mégis megéri, egyrészt szuper közös program lehet, másrészt a hosszú távú pozitív hozadéka miatt.

Miért jó a gyereknek ha vele főzünk?

 

  • A konyha nem egy tiltott hely lesz számára, hanem barátságos, ismerős közeg
  • Megismeri a konyhai szabályokat
  • Megismeri az eszközöket és megtanulja használni is őket
  • Megismeri az alapanyagokat
  • Amit a gyerek megkóstol azt sokkal szívesebben el is fogyasztja

Legyen az ételünk gyors, finom és egészséges

 

A praktikusság mellett fontos az is, hogy tápláló és egészséges ételeket együnk. Honnan szerezhetünk ilyen recepteket? Én ezekről az oldalakról lesem el őket:

Kövess Instán is, hogy lásd milyen finomságokat készítek

A cikk szerzője:
dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is.