Hogyan válassz utazóágyat?

Szerző:

Mivel elég sokat utazunk babával is, nálunk az utazóágy alapdarab lett. Írtam már róla az Utazás babával – 7 praktikus dolog, amit vigyél magaddal című bejegyzésben is.

A babakelengye listán nem kötelező darab, mert ha nem utaztok sokat, akkor felesleges beruházni rá, sőt ha bababarát szálláson szálltok meg akkor biztosan van kiságy.

Nálunk mégis kötelező darabbá vált, mivel: így nem csak bababarát szállásokon aludhatunk, és a babának megvan az a komfort érzete, hogy a saját ágyában alszik. Nem foglal el nagy helyet, jól csomagolható, és könnyű össze-és szétnyitni.

Utazóágy választási szempontok

 

Nem érdemes se nagy, se drága darabot venni. Mivel ebből is több fajta van a piacon, érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni:

Utazóágy méret

 

Érdemes standard kiságy méretűt venni. Ennél kisebbet nem érdemes, mert nagyon hamar kinövi a baba. A kiságyak mérete általában 120x60cm vagy 70*140 cm. A kisebbik pont elég, mert jó bele a standard ágynemű, és 2-3 éves korig tökéletes lesz neki, utána pedig úgyis nagy ágyban akar majd aludni.

 

Utazóágy – állítható szint

 

Vannak utazóágyak, amiknek egyetlen alsó szintje van. És vannak azok, amiket hasonlóan a babaágyakhoz, legalább 2 magasságra tudsz beállítani. Ha egészen kicsi a babád, akkor nagyon praktikus, ha több szintre állítható. Főleg, ha szülés után a hasad/derekad még nem tuti. Így a felső szinten aludhat a baba, Te kényelmesen eléred, nem kell hajolgatnod, és az alsó szinten egy csomó csomagot el tudsz rejteni.

Utazóágy – oldalnyílás

 

Ha nagyobb a babád, és a kiságyból már ki tud mászni egyedül, akkor az utazóágy esetén is célszerű olyat választani, aminek az oldalán van egy cipzáros „ajtó”. Nagyobb gyerekeknél már szükséges, hogy önállóan is ki tud jönni belőle.

 

Utazóágy – pelenkázó kiegészítő

 

Ez is akkor lesz hasznos, ha pici babával utazol. Ezt kb. fél évig biztosan fogod tudni biztonsággal használni (bár ez gyerekfüggő), utána lehet, hogy balesetveszélyes lesz, ha a baba sokat forgolódik. Az első hónapokban viszont nagyon praktilkus, hogy biztosan tudsz hol pelenkázni, és nem is kell ehhez lehajolnod.

 hogyan válassz utazóágyat pin (Kicsi) 

Ha az alap babakelengye darabok érdekelnek, akkor olvasd el az alábbi cikkeket:

Ha csak sétálni indulnál az újszülöttel akkor ezt ajánlom: Séta újszülöttel – mit vigyek magammal?

Ha tetszett a Hogyan válassz utazóágyat című bejegyzés, még több tartalomért kövess itt is:

A cikk szerzője:

dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is.