Így készülj fel a császármetszésre

Szerző:

A császármetszésre érdemes felkészülni. A császármetszés akkor is nehéz, ha az ember lánya tudja, hogy előre meghatározott időpontban veszik ki egy műtét során a babáját, és akkor is nehéz, ha természetes szülésre készülsz, és közben alakulnak úgy a dolgok, hogy császárra kerül sor.

Épp ezért fontos, hogy amennyire tudsz, készülj fel az előtted álló eseményekre, a szülésre.

 

Fizikai felkészülés a császármetszésre

 

Arról, hogy enni és inni mikor szabad utoljára, az adott kórház, illetve az orvos biztosan elmondja majd részletesen. Természetesen, ahogyan bármilyen más műtéthez vedd le az ékszereidet és ne sminkelj aznap. Van olyan kórház, ahol a körömfesték lemosását is kérik.

Egy személyes jótanács: moss előző nap hajat. Egyrészt, hogy szép legyél, amikor találkozol a babáddal, másrészt császár után sokkal nagyobb erőfeszítésbe fog kerülni egy sima hajmosás is, és ki tudja mikor jutsz el odáig legközelebb komfortosan.

 

Mit vigyél magaddal a kórházba, ha császármetszésre készülsz?

 

Az alap kórházi listáról az adott intézmény vagy az orvosod fog tájékoztatni, amiben elég részletesen leírják mi az, amit a kórház biztosít, és mi az, amiről magadnak kell gondoskodnod. Elég nagy különbségek lehetnek onnan kezdve, hogy a toalettpapírt is magadnak viszed vagy mindent adnak Neked és a babádnak is, csak azt a babruhát kell vinned, amiben hazaviszitek majd az újszülöttet.

Itt speciálisan csak a császárral szült anyukák számára írok kiegészítést. Ezek nélkül kellemetlen vagy akár fájdalmas meglepetések érhetnek. Ezekre lesz szükséged császár után:

  1. Mamabugyi

Tudod olyat amilyen Bridget Jonesnak volt. Na nem a hasleszorítós, hanem a sima, ami elég magas, és nem bántja a heget. Eldobhatós bugyiból is van ilyen.

Ha nem emlékszel, itt egy kis emlékeztető:

 

  1. Szívószál

Ha fekve innál, akkor jól jöhet. Császármetszés után általában 6 (egyes kórházakban 12) órán át kell feküdöd, és ez alatt jó, ha egyszerűsíti az ivást.

  1. Szoptatós párna

Az a kifli alakú párna, ami nem csak szoptatáskor jön jól, hanem akár a Te testrészeid megtámasztásához is jó szolgálatot tehet.

  1. Hasleszorító használata császár után

Van olyan gyógytornász, aki kifejezetten ajánlja a hasleszorítót. Az első pár napban, és főként a hazaúthoz mindenképp érdemes egyet beszerezni. Nem is feltételnül kell előre megvenni, (a szülés utáni méretet nem biztos, hogy jól lövöd be), hanem a kórházi boltban is árulnak általában ilyen termékeket. Jól összefogja a hasad, és kevésbé fog fájni a seb, amíg rajtad van.

 

Hogyan készülj lelkileg a császármetszésre?

 

  1. Tudj meg minél több infót a császárról

Próbálj meg minél több infót összeszedi, hogy az adott kórházban mi a protokoll, hogyan fog zajlani a császármetszés. Mire számíts? Ki lesz ott? Hol lesz az elhelyezésetek a babával? Lesz-e aranyóra? (kérd, hogy legyen). Az apa bent lehet-e a műtét során, vagy annak egy része alatt? Bőr-bőr vagy szőr-bőr kontakt biztosítása adott-e? Ha ismered a forgatókönyvet az máris segíteni tud.

  1. Fogadd el, hogy császárod lesz

Azt, hogy császármetszéssel fogsz életet adni a babádnak lelkileg is fel kell dolgozni. El kell fogadni. Lehet, hogy eredetileg a kedvenc zenédre vajúdós – illatmécseses otthonszülésre készültél, de valamilyen okból ez mégsem lehetséges. Lehet, hogy megkönnyebbülsz, amikor megtudod, hogy császárod lesz, mert a terhességed nem problémamentes, de az is lehet, hogy hirtelen fordulnak úgy a dolgok, hogy császármetszésre kell sor kerüljön.

Mindegyik eset nehéz, és mindegyik esetben el kell engedned, hogy a szülést Te fogod kontrollálni. Ennek elfogadásában segít, ha az orvosod egyértelművé teszi, hogy miért van szükségetek a császármetszésre.

  1. Próbáld átkeretezni az esetleges negatív érzéseket a műtéttel kapcsolatban

Magát a műtétet sokféleképpen meg lehet élni. Gondolhatod úgy, hogy egy steril környezetben, egy csomó idegen közreműködésével veszik ki a gyereked belőled. Gondolhatsz úgy is a szülésedre, hogy a műtőt csak miattatok takarították ki, egy egész stáb dolgozik azért, hogy veletek minden rendben legyen, hogy Te és a babád is biztonságban legyetek. Erről van egy kiváló beszámoló Csodálatos császármetszés címmel, ami segít a császármetszés akár spirituális élménnyé keretezni magadban.

 

A császármetszés menete

 

Az előkészítés után a saját lábadon bemégy a műtőbe, ahol megtörténik az érzéstelenítés vagy az altatás, és kezdődik a császármetszés műtét, ami általában 45-60 perc, ha nincs komplikáció.

Az orvos 7 réteget vág, amíg eljut a babához. Íme egy elég szemléletes, de teljesen vér nélküli videó:

Huh, durva ugye? Igen, ennyi vágásnak kell majd meggyógyulnia a császármetszés után. A jó hír az, hogy ez már megkezdődik azonnal a műtét után.

Ezt a másik képet is nézd meg.

Ez a kép azt mutatja, mekkora sebet ejt a méheden a leváló méhlepény, ami már önmagában, császármetszés nélkül is indokolja, miért kell annyira óvatosnak lenni és komolyan venni a gyermekágyi időszakot. 8,5 inch, vagyis 21,5 cm.

Az biztos, hogy időre lesz szükséged a regenerálódásra, és pihenni elég limitáltan fogsz tudni. Ott lesz az az édes kis csoda, akivel meg kell ismernetek egymást, össze kell szoknotok, és családdá kell válnotok. 

Légy türelmes magaddal! 

így készülj fel a császármetszésre 

A következő bejegyzésben abban fogok Neked segíteni, hogy milyen lesz felépülés a császármetszés után, és mivel könnyítheted meg a felépülésed.

Ha még többet olvasnál a szülésre felkészülésről, akkor olvasd el a Felkészülés az anyaságra: a lélek babakelengyéje című bejegyzést is.

Ha érdekelnek a teljes babakelengye csomag, akkor itt a lista, mire lesz szükséged, amikor megérkezik a babád: babaruha, babaszoba, babaápolás, fürdetés, hordozóeszközök. És azt is megtalálod itt, mire nem lesz szükséged: Babakelengye kalauz – Minden amit tudni akartál a babakelengyéről.

Még több tartalomért tarts velem itt is:

A cikk szerzője:
dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz velem a nagy-gabriella.hu és a paramami.hu oldalakon is.