Szüléstörténetek kismamáknak, amik segítenek felkészülni a szülésre

Szerző:

A szülésre sokféleképpen lehet felkészülni. A módszer, amit választani fogsz, a személyiségedtől, habitusodtól függ. Járhatsz szülésfelkészítő tanfolyamra, felkereshetsz szülésznőt vagy dúlát, olvashatsz könyveket, és olvashatsz szüléstörténeteket is.

Mi történik a szülés során? Hogyan jön világra a baba? Mennyire fáj? Mik a szülés megindulásának jelei? Rengeteg kérdés, és első gyerekes kismamaként mind megválaszolatlan.

Honnan szerezz információkat a szülésre való felkészüléshez?

Biztosan beszélgetsz a nőgyógyászoddal róla, a védőnő is elmondhat hasznos infókat, amik elsősorban a szülés fizikai oldaláról szólnak.

A felkészülésben segítségedre lehet már néhány bejegyzés a paramami.hu-n is. A felkészülés az anyaságra: a lélek babakelengyéje című bejegyzésben segít az felkészülni az anyává válás lelki oldalára felkészülni. Olvasd el az Így készülj fel a császármetszésre és A császármetszés utáni felépülés lépései című bejegyzéseket. Akkor is érdemes, ha nem császárra készülsz, mert 100%-ig nem tudod kizárni a császármetszés lehetőségét, és ha mégis úgy alakul (ne alakuljon), akkor jobb tudni, mire is számíthatsz.

Miért érdemes szüléstörténeteket olvasni?

A korábban soha nem tapasztalt dolgokra nehéz felkészülni. A szülés egy rendkívüli folyamat testi és lelki szinten is. Ezért érdemes arról is infókat gyűjteni, hogy a fizikai szinten túl (amiben az orvosod és a védőnőd biztosan fog segíteni), mi fog történni benned, és a szülés folyamatát hogyan segítheted elő, sőt irányíthatod Te magad. Ez utóbbiban a dúlád lesz segítségedre, a szülésfelkészítő tanfolyam, és nagyon izgalmas a más anyák által már átélelt és leírt szüléstörténetek olvasása is.

Az alábbiakban megmutatom, hol találhatsz szüléstörténeteket, amelyek segítségével Te is jobban beleélheted magad a közelgő nagy eseménye, a szülésre.

Szüléstörténetek könyvben

Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez című könyve: A szülés bibliájaként is emlegetik a világ legismertebb bábájának könyvét. A könyv tele van szüléstörténettel, amelyeket az író kommentárjai követnek. A könyv elolvasása után egészen biztosan másképp fogsz tekinteni a saját testedre, és a szülésre is. Kötelező olvasmány.

Bognár Tünde: Szüléstörténetek: A kötet 121 szüléstörténetet tartalmaz. Találsz példát természetes szülésre, császármetszésre, koraszülésre és ikerszülésre is.

 

Szüléstörténetek blogokon

Szüléstörténetek: Itt tematikusan találod meg a szüléstörténeteket, kórház, szülés módja, időpontja szerint, hányadik szülés, otthonszülés és koraszülés szerint csoportosítva.

Bezzeganya blog

Anyaleszek.hu

Lénárd Orsi dúla oldala

Pocaklakó oldal

 

Szüléstörténetek Youtubeon

Hoztam e vilagraAz EMMA Egyesület videósorozatában anyák mondják el szülési tapasztalataikat a kórházi szülésről.

 

Szüléstörténetek a Facebookon

 

Ha inkább csak a Facebookon olvasgatnál, akkor a következő oldalakat, csoportokat ajánlom.

Császárvonal csoport 

Szüléstörténet 

Mindent a természetes szülésről

 szüléstörténetek 

Olvass szüléstörténeteket és inspirálódj!

Ha tetszett, kövess itt is:

A cikk szerzője:

dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is.