Utazás babával – 7 praktikus dolog, amit vigyél magaddal

Szerző:

Babával utazni jó! Érdemes kipróbálni, és megtapasztalni, milyen is az utazás babával.

Utazás babával – Mitől más?

 

Mi rengeteget utaztunk a gyerek megszületése előtt is, az utóbbi években kb 3 hónapot töltöttem külföldön minden évben. Rutinosan pakoltunk, kevés cuccal utaztunk, sokat sátraztunk, aludtunk tornatermekben, olcsóbb és drágább szállásokon Koppenhágától Kamcsatkáig. Nem is volt kérdés, hogy babával is utazni fogunk. Autóval, repülővel, mindegy csak menjünk. Azért ért pár meglepetés, az első utazások alkalmával.

Egészen kicsi kortól lehet utazni, és természetesen eleinte több előkészületet igényel, mint kettesben utazni, mégis nagyon megéri a befektetett energia, mert

  1. Anyaként eleinte nehezebb kimozdulni, és az ember lánya hajlamosabb is a begubózásra. Eltántoríthat, hogy macerás a be- és kipakolás, és a sok-sok mi-lesz-ha kérdés.
  2. A gyereknek persze kell az állandóság, de ha Anya és Apa ott van vele, és az igényei kielégülnek, akkor majdnem mindegy hol vagytok együtt.
  3. Kezdő szülőként igazi önbizalomtuning, ha jól sikerül az utazás, és vállon veregetheted magad, hogy ez is sikerült.
    Ha már nőt az önbizalmad, könnyebben mondasz igent a következő utazásra, és az előkészületek is egyre rövidebb ideig tartanak, mert egyre rutinosabb leszel.
  4. Nem utolsó sorban, ezek a közös kalandok jót tesznek a párkapcsolatnak is. Jó együtt kimozdulni, és legalább alvás időben jut időtök egymásra is.

Szóval kalandra fel, vágjatok bele!

Az első utazás babával

 

Az első utazás lesz a legmacerásabb. Az első 3 napos utazásunkkor a fiunk 7 hetes volt. Kb. 1 teljes napig pakoltam, és már egy héttel előtte elkezdtem listát írni, hogy mire is lesz szükségünk.

Azóta már majdnem annyi idő alatt pakolok be neki, mint magamnak, mert megvannak a jól bevált darabok.

Szóval ne aggódj, ha neked is sok időbe telik a bepakolás.

Az itt bemutatott darabok többsége nem része az alap babakelengye listának, de ha gyakran utazol és szeretsz utazni, érdemes őket beszerezni, hogy minél komfortosabb legyen a babával utazás.

Utazás babával – praktikus darabok 1: Utazóágy

 

Nem kötelező darab, hisz a legtöbb bababarát szálláson van kiságy. Nálunk mégis közelező darabbá vált, mivel: így nem csak bababarát szállásokon aludhatunk, és a babának megvan az a komfort érzete, hogy a saját ágyában alszik. Nem foglal el nagy helyet, jól csomagolható, és könnyű össze-és szétnyitni.

Utazás babával – parktikus darabok 2: Matrac

 

Az utazóágyba tehető plusz matrac, ami általában 3 részre hajtható. Ez még kényelmesebbé teszi a babának az utazóágyban alvást, és játékhoz is szuperül használható. Amíg kicsi, addig a földre teheted, és biztos nem fázik meg játék közben, aztán ha nagyobb, akkor már lehet fel- és átmászni rajta, sőt bunkert is lehet építeni belőle.

Fajtái: több keménységű van, válaszd a neked szimpatikusat, amibe nem süpped bele a baba.

Utazás babával – praktikus darabok 3: Napellenző

 

Ha nincs más lehet árnyékolni textilplussal is az autóban, de érdemes beruházni egy napellenőre. Autóval utazáshoz nyáron kötelező, hogy ne zavarja a babát a fény, ne süssön a szemébe a nap. Ha esetleg nincs légkondi az autóban, akkor azért is hasznos, mert nem melegszik fel olyan gyorsan az autó.

Fajtái: sok fajtája van, ennek kiválasztását érdemes férfire bízni, így az autóhoz legjobban passzolót fogja kiválasztani.

Utazás babával – praktikus darabok 4: Összecsukható kád

 

Először nagyot nevettem, amikor a babakelengye vásárlásánál megláttam azt a csúnyaságot az egyik babaáruházban. Aztán amikor az első alkalommal pakolta a férjem tele a kis kocsink csomagtartóját, az anyós ülést, és a fejem tetején is csomagok lógtak, akkor eszembe jutott milyen jó lenne, ha a kiskádat össze lehetne csukni. Természetesen egy lavór is megteszi. Persze nem muszáj kádat vinni a gyereknek, mert elég lehet lezuhanyoztatni is.

Nálunk viszont az volt a tapasztalat, hogy ha pár napig csak zuhanyzott, akkor itthon sem akart már fürdeni. Az ici-pici csomagtartónkba pedig nem fért bele a lavór sem, úgyhogy maradtunk a lapra hajtogatható kiskádnál.

Utazás babával – praktikus darabok 5: picire csukható babakocsi

 

Ha nincs jó nagy családi autód, akkor meg vagy lőve. A legnagyobb tétel a babakocsi lesz, és az autóba pakoláskor ahhoz igazíthatsz minden csomagot. A babakocsikról írtam már a Babakelengye kalauzban és a Mire figyelj babakelengye összeállítása során című bejegyzésben is. Ha gyakran utazol, érdemes lehet egy picire összecsukható babakocsit beszerezni, ami biztosan befér a csomagtartóba.

A pici szubjektív fogalom, és az autód csomagtartójának a méretéhez igazodik. Egy jótanács: a babkocsi férjen be a csomagtartóba. És maradjon valamennyi hely a többi csomagnak is.

Utazás babával – praktikus darabok 6: Hordozó

 

A városban tömegközlekedéssel utazáshoz vagy egy jó sétához a természetben is szuper a hordozó. Ezekről is írtam már a fenti két cikkben.

Mivel rengeteg féle hordozót találsz, érdemes végigolvasni, sőt még érdemesebb elmenni egy olyan helyre, ahol hordozási tanácsadók segítenek a preferenciáidnak megfelelő kényelmes hordozó megtalálásában. Itt azért nem is sorolok fel márkákat, mert úgy jártam, hogy mindent végigolvastam, és volt elképzelésem mit szeretnék. Amikor viszont elmentünk egy ilyen helyre, a hordozási tanácsadó a preferenciáink alapján 2 olyan márkájú hordozót mutatott, amiről tuti nem is olvastam előtte. Szóval menni kellés ki kell próbálni.

Utazásás babával– praktikus darabok 7: Mikrós sterilizáló

 

Erre csak akkor lesz szükséged, ha a babád nem kizárólag szoptatod, hanem kap tejet vagy tápszert üvegből is. Akkor viszont jól tud jönni egy kis kompakt csomag, amiben sterilizálhatod csemetéd cumiját, üvegét. Nem foglal el plusz helyet, ha ebben tartod az egész babakonyha utazókészletet.

utazás babával  

Ha tetszett az Utazás babával – 7 praktikus dolog, amit vigyél magaddal című cikk, akkor kövess itt is még több tartalomért.

A cikk szerzője:

dr. Nagy Gabriella

dr. Nagy Gabriella

Anya, feleség, coach, a Paramami.hu megálmodója. Találkozhatsz még velem a nagy-gabriella.hu, és az anyaknapja.eu oldalon is.